10 juni 2012

Terass

Nu börjar det bli färdigplanterat runt vår nya stenterrass. Vindruvan fanns sedan tidigare, men har fått en fin inramning. En Yuccapalm har fått sommarsemester utomhus och trivs förträffligt. Sedan har en ljuvlig växt inhandlats, Daphne burkwoodii Somerset (se bild tre). Denna buske fick jag tips om hos Törnrosa. Hon tipsade till och med om var den kunde inhandlas, och en sniff på denna, så var jag såld! Nu står den i kruka, nära våra solstolar, så att jag kan sniffa riktigt ofta! När den blommat klart ska den få en plats nära entrén, så att vi kan njuta av doften varje vår/försommar. 

Bloggvärlden är verkligen fantastisk! Jag hade ju lite rosvånda och bad om tips på bra häckväxter. Även här fick jag hjälp av Törnrosa. Hon föreslog Madame boll, en ros som var ny för mig. När jag läste om den så visade det sig att den har allt jag kunde önska om en ros. Ljuvliga rosa blommor, frisk, stark doft, remonterar och upprätt växtsätt med lagom storlek till en häck. Nu är fem stycken planterade och de har redan massor av knopp. I år har de sällskap av marguriter, men sedan är förhoppningen att de ska växa ihop till en häck. 


På insidan av spaljen, har jag planterat lavendelsticklingar. På utsidan  ska klematisen Summersnow få samsas tillsammans med rosen Fruhlingsduft. Vid fötterna har de en rosa näva av okänt ursprung, som jag fått av en vänlig granne.


Uteplatsen kompletteras av solcellsbelysning som är en prydnad på dagen, och sprakar som fyrverkerier på natten. Dessa har fyndats på Ikea.

Ha det fint//Laila


5 kommentarer:

 1. Daphne burkwoodii Somerset, är det en perenn? vart kan jag hitta den? Och det där fyrverkeriet var riktigt coolt! IKEA...here I come :)

  Veronica

  SvaraRadera
 2. Så fint det blir! Ljuset ser urläckert ut, nu får jag lust att belysa trädgården.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Veronica: Daphne burkwoodii Somerset, är en tibast.På etiketten står: Halvt vintergrön, högväxande buske, höjd 1 m. Smala blågröna och något läderaktiga blad. Mörkrosa blommor i små klasar. Doftar starkt. Blomning maj-juni.
  Jag hittade den hos vår lokala plantskola, så det ska nog inte vara svårt. Rekommenderas för doften är ljuvlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack'! Jag ska leta runt lite :)

   Ha en bra kväll!

   Radera
 4. Mallig, det är vad jag blir. Visst fick du så himla gärna länka till mig om växterna.
  Men håll Summer Snow tyglad!!! Annars får du problem med dess storlek. Jag tröttnade på min i höstas och tog fram maschetasen för att få ordning på eländet. Täckte då en spalje på 4 x 2m och säkert fyra meter i bredd med sina lianer.
  Och trivs Frühlingsdoft har du ett annat kärt besvär...
  Kram från Törnrosa

  SvaraRadera

Men så roligt att du vill skriva några rader :-)