8 maj 2011

Lavendelhäck och annat pyssel


Idag har tomaterna och gurkorna hamnat i sina rätta krukor. Jag har bestämt att det är slut på frostnätterna nu. Och är det inte det får jag väl bädda in dem i fiberduk. Nu flyttar de ut på altanen.Jag har också planterat om de frösådda jättedaggkåporna "Thriller". De har klarat sig bra utomhus i vinter under sitt lövtäcke. Nu hoppas jag bara att de sätter sprutt och börjar växa. Det är två år sedan jag sådde dem och de är inte större än så här än:


Det gäller att ha tålamod ;-), men det är ju en del av tjusningen med trädgård, tycker jag. Att köpa allt färdigvuxet är inte min grej. Perennerna man drivit upp själv, får en speciell plats i hjärtat, och visst blir man stolt när man lyckas. Jag gör både och, i min trädgård. Hur gör ni?


Något som är väldigt tacksamt att föröka är lavendel. Att ta vara på lavendelklipp är ett utmärkt sätt att få massor av plantor. Och lavendel kan man inte få för mycket av! Jag fick ju en hel hink full med lavendelsticklingar av en vänlig granne igår. När jag planterat i en mängd krukor och lådor

hade jag fortfarande


så här mycket kvar. Jag läste i "Tankar från trädgårdsmästarens" blogg

att hon brukar sätta ner sticklingar direkt bland sina ölandsstenar i ett halvskuggigt läge. Jag provar att sätta dem direkt här i gruset där jag ska ha dem sen.


Här fram till entrén på höger sida vill jag ha en doftande lavendelhäck.


Nu sitter sticklingar längs hela grusgången. (Jag började med att lägga sandblandad jord under). Framtiden, och en hel del vatten får utvisa om det fungerar:-)


4 kommentarer:

 1. I år har jag sått väldigt mycket egna perenner. Tyvärr med blandat resultat. Var optimistisk nog att så i pluggbox, ett frö i varje och det är inte så många som grott.
  Annars så köper jag väldigt mycket eftersom jag har en stor trädgård och mycket yta som ska täckas så det skulle ta aldeles för lång tid annars...
  Ha en fin kväll och hoppas att lavendelsticklingarna tar sig :-)

  SvaraRadera
 2. Jag planterade också en lavendelhäck förra hösten och som det ser ut så har alla plantor uton 2 klarat vintern. Gud vilken söt valp ni ska få! Har själv haft 3 valpkullar med vår tik.
  god kväll
  Mia

  SvaraRadera
 3. Hej där!
  Ooooh, så rart att länka till mig!
  Hoppas det blir bra med sticklingarna hos dig! Bara för att klargöra hur jag gör så sätter jag mina i ett halvskuggigt hörn mellan ölandsstenarna, som ju är stenplattor med grus emellan. Sticklingarna får ju aldrig torka ut, så om du har sand eller jord under ditt grus, så kan det gå bra om du också vattnar regelbundet. Lycka till!

  Kramkram H.

  SvaraRadera
 4. o vao. det var fler och maffigare sticklingar än jag trodde. fyyy vad avis jag är. idag har jag påtat ner lite fina blommor som bär namnet saxifraga, mycket fina. och så petunia million bells och nåt som heter sommarblommor. jag kämpar och kämpar. och en av clematisarna har kommit upp.

  det där med perenn och frön... hmmm det låter fint som du skriver. faktiskt. och det ska jag nog fortsätta att försöka med. men jag behöver lite uppväxta blommor för att känna hopppet.

  kram lovisa

  SvaraRadera

Men så roligt att du vill skriva några rader :-)