Inspiration, tips och idéer



TRÄDGÅRDSPLANER
Det händer ju att det poppar upp trädgårdsidéer då och då. Här tänkte jag skriva ner dessa tankar  för att inte glömma bort dem. Jag kan inte lova att dessa visioner kommer att förverkligas, varken i sommar eller någonsin, men det är väl det som är det härliga med en trädgård? Vissa saker förblir drömmar, idéer kommer och går och ibland är det själva drömmarna och planerna som är njutningen.

Äppellunden

Detta är en av våra favoritplatser i trädgården. Äppelträden ger skugga varma sommardagar. På kvällarna fångar vi de sista solstrålarna här. Härligt att sitta med en filt i gungan sena sommarkvällar. Jag skulle dock vilja göra platsen än mer ombonad. Nu är det öppet mot trädgården. En plan är att antingen rama in med en berså, eller att göra  breda rabatter i en halvcirkel, så att platsen omsluts av blommor och växter.

Örtagården

Här skulle jag vilja öppna upp ena kortsidan och göra en fortsättning in i en miniskog, bort mot mina tre barrträd.  Inspirationen fick jag i en av idéträdgårdarna förra året . 




Blåbär, vitsippor, blåsippor, vattenblänk, sittplats ...

Vita rabatten

Här är beviset på att jag måste bli bättre på att fota samma planteringar under olika perioder. Jag har för mig att denna rabatt är vacker sensommartid, med anemoner, rosor, funkia och silverarv. Däremot tror jag att den skulle behöva kompletteras med växter under vår och sommar. Mål: Fota mer för att kunna planera frösådd och inköp.


"VILL HA LISTA"
Kombon praktklematisen "Multi blue" och pionen "Festiva Maxima". Såg den läckra kombinationen hos  Eva. Kanske under äppelträden? Eller som en färgbrytare i den vita rabatten? Pionen är ju helt ljuvlig med de röda stänken i det gräddiga fluffet. Den ska tydligen dofta nybakade wienerbröd enligt AOT.  Då är den ju egentligen given i äppellunden.

  • Magnolian "Leonard Messel". Blommar i mitten av maj på bar kvist. Finns i Enköpings parker, vid klosterparken. Lättodlad, blomvillig nybörjarmagnolia. Blir ett litet träd, eller buske på 2-4 meter. Zon 3-ev 4. 

TIPS
  • Tillämpa 4-årig växtföljd. Viktigast att alltid flytta på lök och potatis.
  • Tillverka flytande näring: Lägg en näve hönsgödsel i en hink med vatten, sila det efter ett dygn och späd ut vätskan tills det ser ut som te.

  • Så ruccola på "åsarna", vid potatisodling. Då kan man skörda den innan potatisen blir klar.

  • Beskär och gödsla rosorna när björkarna har musöron. Två omgångar kogödsel, en gång till vid midsommar.

  • Gödsla jordgubbar efter skörd.