13 maj 2013

Stackars mina rosor

Det blir nog inte mycket till rosfägring hos mig i år. Här liksom hos många andra har vintern gått hårt åt på dem.Mina två New Dawn som ska (skulle?) täcka rosenportalen in till örtagården har jag klippt ner helt. Varje vår brukar de hamna på bloggen på grund av att de fryser ner lite. Jag brukar dock förlåta dem eftersom de trots allt blommar överdådigt. 


För att fylla ut har jag planterat kaprifol och det är (var?) väldigt snyggt ihop. Så här illa har det dock aldrig varit. Jag har klippt ner de helt, vet inte om det finns något liv alls i dem, det ser illa ut. Jag väntar dock med att gräva upp dem, hoppas hoppas fortfarande.Iceberg har jag klippt ner nästan helt.Frulingsduft planterade jag i somras, så hon hade inte hunnit växa så mycket. Hon har dock klarat sig skapligt.

I somras planterade jag även en rosenhäck av Mme Boll.De växte på sig bra, men nu har jag fått lov att klippa ganska mycket. Det blir nog ingen rosenhäck i år. Vilken tur att jag planterat lavendel mellan.


Mme Hardy har jag klippt ner mycket. Det svider dock inte lika mycket. Hon växer som "ogräs" och är svår att hålla snygg i formen, tycker jag. Nu ska jag försöka hålla henne i schack. 

De två sorterna som är helt oberörda över vintern/våren är:


Rosa Helenea Hybrida och underbara underbara Therese Bugnet. Hon sviker aldrig. Jag har två buskar. De är lika höga som jag, blommar i mängder varje år och peppar peppar  fryser aldrig. 

Ja det här med rosor blir man aldrig klok på
men att vara utan dem i en trädgård 
- det går inte!

7 kommentarer:

 1. Ja förstår att det inte bara är mina rosor som farit illa. 'New Dawn' är inte alls så härdig som den beskrivs vara.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, vad jag har förstått så har det varit en mycket hård vinter/vår för rosorna. Hos mig har Honungsrosen och Louise Bugnet klarat sig bäst.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Den här våren har varit tuff för rosor, trist är det men man får hoppas dom kommer tillbaka :)

  SvaraRadera
 4. Ja det var ingen rolig rosklippning i år, jag har fått klippa ner 11 klätterrosor helt, däribland också New Dawn, osäkert om hon orkar komma igen! De kanadensiska rosorna är de som klarat sig helt oskadda som vanligt, kanske man borde satsa på dem!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 5. Jag har väntat med längtan på rosenblad ..... Årets vinter var mycket länge här i Tyskland .... några av växterna var skadad ... trevlig tid du
  Hälsningar Erwin

  SvaraRadera
 6. Tyvärr är det mycket som farit illa i år. Det är så tråkigt när det inte vill fungera riktigt. Hoppas dom har klarat sig så dom kommer igen.

  Anna

  SvaraRadera
 7. Hos mig känns det som allt det jag tycker är extra vackert har dött i år.. Min New Dawn var tvärdöd och uppgräven. Bokharabindan verkar ha gett upp och mängder av lavendel, ett körsbärsträd i kruka och massa annat! Men vissa av dem har jag fortfarande hopp om att de kommer tillbaka :)

  SvaraRadera

Men så roligt att du vill skriva några rader :-)