23 juli 2011

Veckans bloggcitat

Tackar, tackar! Idag har våra lokala tidning, Enköpings-posten citerat mitt inlägg angående vitlöksskörd  

under rubriken "Veckans bloggcitat".

Alltid kul att bli uppmärksammad, även om det "bara" är lokalt :-)

20 juli 2011

Igång igen


Betonggjutningen har legat nere ett tag. Dels har jag ju en valp som tar en hel del tid, och dels har jag inte haft någon bra plats att vara på i trädgården. Mitt planteringsbord är alldeles för litet och dessutom fullt av plantor. Då slog det mig



Jag har ju faktiskt ett bord som står och skräpar i garaget! Sagt och gjort, jag baxade ut åbäket i trädgården direkt, och började med två nya projekt. Att vänta på att sambon kommer hem och hjälper till att bära är ju synd;-).  Får jag en idé ska det ske på stört.

Det blev bra, tycker jag. Några skärmväggar för att göra det mer ombonat, så är arbetshörnan komplett. Favoritdoften i trädgården just nu, luktärt står på rad i betongkrukor/vaser.



18 juli 2011

Lavendelbiscotti



är ett måste att avnjuta under äppelträden på sommaren. Jag brukar även torka lavendel och baka dessa när det är som mörkast och kallast under vintern. Här kommer receptet:


100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat
2 tsk lavendel
100 g skållad, hackad mandel
100 g choklad
1 vispat ägg till pensling
lavendelblommor till garnering


Rör ihop smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och blanda ordentligt. Blanda övriga ingredienserna för sig, innan allt knådas ihop till en smidig degboll.
  Dela degen i 3 stora bollar på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut bollarna till ca 3,5 cm tjocka "plättar". Pensla med ägg och grädda i 200 grader i ca 30 min.
  Ta ut plåten och sänk ugnen till 125 grader. Låt dem svalna i 5 min innan du skär upp dem till skorpor i valfri storlek. Flytta försiktigt över skorporna till ett ugnsgaller och grädda vidare i 20 min.
   Låt svalna medan du smälter chokladen. Doppa skorporna i choklad och strö över lavendelblommor.


Recept från Härligt Hemma Aftonbladet sid 24, år ?

17 juli 2011

Lyckad vitlöksskörd och lite misslyckat annat



I slutet av augusti tryckte jag ner några vitlöksklyftor i jorden. I våras varvade jag dessa med rader av rödlök, och sådde en ram av blåklint runt det hela. Sedan poppade det upp en massa sömntuta också. Tydligen låg det kvar frön från året före.
  Nu var det dax att skörda vitlökarna. Denna typ av odling gillar jag. Peta ner klyftor på hösten - skörda vitlökar sommaren efter. Lätt som en plätt! Likaså potatis, lätt som en plätt.
  Grönsaksfrön däremot ska jag sluta med (tror jag ;-)) Jag är helt hopplös på det. Jag sår för tätt, gallrar inte och vattnar inte heller som jag ska. Det enda som lyckats i år är salladen, och ringblommorna i ram runt. Både morötterna och rädisorna var alldeles för många på samma yta, så det blev ingenting. Och skulle jag någon gång lyckas så kommer några otäcka djur och äter gångar i rädisorna.
  Tomater och gurka odlar jag i krukor på altanen. Det är också perfekt. Nej, nästa år blir det potatis, lök och ringblommor i mina pallkragar. Hm sallad också kanske?. . . och ... ;-) Finns det något annat som är värt att odla? Tips mottages tacksamt.

16 juli 2011

Efterlysning: Hur ser er kompost ut?


Jag har en fundering angående min kompost. Jag har tre behållare av pallkragar. 


1: Grovt material, grenar och likande.
2: Pågående som fylls på.
3: Material som ligger och mognar. Där odlar jag pumpa.
Sedan roterar jag facken vartefter komposten mognar.


Jag har mycket löv på hösten. Dessa lägger jag i svarta sopsäckar. Jag blandar i lite jord/mogen kompost, knyter ihop, gör några hål med en kniv och lägger på en skuggig plats. Efter ca 1 år har jag färdig kompost.


Nu till problemet: Säckarna fungerar kanon. Pallkragarna har fungerat ett par år. Nu har de dock blivit överfulla. Jag har byggt på höjden med nya pallkragar, men det blir ju tungt att tippa i med skottkärran. Jag får snart använda lyftkran;-) Nu funderar jag på att hägna in komposten med 3 väggar av träspalje och ha framsidan öppen. Då kan jag gå in och tömma skottkärran och gräva om härligheten. Fungerar det tror ni? Hur ser era komposter ut? 

15 juli 2011

Parkvandring i Enköping



Begav mig ut på en parkvandring för att söka inspiration till min påtänkta "miniskog". Här är två bilder ifrån Blombergs park.
http://www.enkoping.se/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=7253
Det är snyggt med störarna som avskiljare, tycker jag. Jag har ju bara tre träd i min "skog", så någon sorts avskiljare måste jag ha för 
att få känslan av ett rum.



En gång som väcker nyfikenhet och daggkåpor i massor!



 Här är en bild med liknande tema ifrån Fridegårdsparken. 
Massor av marktäckare och skymd sikt.

Avslutar med en serie bilder från idéträdgårdarna 


vid Åpromenaden där trädgårdsmästarstudenternas trädgårdar finns. Det var en av dessa som satte griller i huvudet mitt;-)



En sittplats med skogskänsla.




Visst är det läckert med alla björkstammar!





Vattenblänk vill jag också ha ...

Fortsättning följer. . .












14 juli 2011

Vinbärskaka





Här kommer ett recept på en superenkel och supergod vinbärskaka:


2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
3 dl röda vinbär
100 g kallt smör
2 msk pärlsocker


Vispa ihop ägg och socker. Rör i mjölet och bred ut smeten i en smord och bröad form. Strö över rikligt med vinbär. Hyvla (med osthyvel) 100 g kallt smör och täck hela kakan. Strö över pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20-30 min.

13 juli 2011

Äntligen!


Har jag rudbeckia i min trädgård. Jag har gått och beundrat dessa i Drömparken i fler år. Jag har försökt odla från frön men inte lyckats.  Förra hösten gav jag upp och köpte några plantor på rea. Nu blommar de så vackert hos mig.

12 juli 2011

Skräp blir skatt - del 1



Ett gammalt vagnshjul skänkt av snäll svåger 
http://thegardenofsense.blogspot.com/2011/07/en-dag-full-av-inspiration.html

tillsammans med mossa och växter ifrån trädgården. Tada! Det är extra roligt när jag börjar få en del växter att hämta i min egen trädgård i stället för att köpa nytt.  De små växterna fick jag av snäll kollega förra sommaren. Dessa tryckte jag fast i mossan på en stor sten i trädgården och där har de trivts bra. Den stora växten i mitten tog jag från mitt symaskinsbord, se nedan.



Jag tycker det blev bra tillsammans med symaskinen, den rostiga krukan med chokladblomman och höstsilveraxet. Blev det godkänt syster?




Detta är hörnet framför vår entré. Till vänster om symaskinsbordet finns en klätterhortensia och lite betongalster.



Det finns det även en sittplats som är särskilt härlig på våren.


Till vänster om sittplatsen finns 


ett insynsskydd i form av en spalje med klematis. Det är i grusgången fram till entrén jag planterat lavendelsticklingar.


De har tagit sig nästan allihop och blommar så vackert.










.

11 juli 2011

Doftundersökning

Vilken är den bästa doften just nu?



luktärt


lavendel 


madonnalilja 


blomstertobak 


 änglatrumpet


eller flox?

Kanske svårt att välja på så många ljuvliga dofter. Jag röstar på  dock på luktärt!

  Vad tycker du?










10 juli 2011

En dag full av inspiration

 En morgonpromenad till idéträdgårdarna gav mig massor av inspiration till min "miniskog" som jag planerar att anlägga runt mina tre barrträd. Kanske ska jag göra en öppning i min örtagård



och anlägga en stig som leder in i "skogen". Så att man går från ett rum till ett annat?  Blåbär, ljung, vitsippor, blåsippor, vattenblänk, stockar, stubbar, stenar, bark, ormbunkar. . . 

Senare på dagen besökte jag ett lokalt galleri med trädgårdskonst tillsammans med min yngsta dotter, mamma, syster, svåger och deras två (barn) ungdomar. Jag fick massor av inspiration både till betonggjutning och annan trädgårdskonst. Min svåger berättade att han hade massor av "skräp" som han ville bli av med.

Tänk att skräp i någons ögon kan vara skatter i någon annans ögon! Jag har massor av planer för dessa godbitar och det finns mer att hämta. . .
Jag behöver bara ta med en släpkärra :-)
















9 juli 2011

Ett tips och en fråga


Amadine är verkligen en supergod potatis! Jag satte ju fyra olika sorter i våras, två tidiga och två senare,

och i kväll firade vi in semestern med nykokt Amadine. 
Men... jag trodde att man skulle skörda potatis när den blommar. Jag har väntat och väntat...Förra sommaren skördade vi Amadine före midsommar och då hade den heller inte blommat. Nu börjar de senare sorterna att blomma, och när jag kollade var några Amadine rejält stora, så de har säkert varit klara ett tag. 
En fråga från en odlaramatör: Blommar inte all potatis? När ska man egentligen skörda? 


8 juli 2011

Sommarfrukost


som gör mig redo för sista arbetsdagen. Sedan väntar fyra veckors semester. Härligt!



7 juli 2011

Det blev ganska läckert


med fröställning av allium tillsammans med knopp av läkesilverax.


6 juli 2011

Det är trångt


när man ska in till örtagården. Men


jag tränger mig gärna förbi, och får en doft av ros och lavendel på köpet.

5 juli 2011

Pärlor på rad


Lyx är att ta några pärlband läckerheter och
lägga i frukostens vaniljyoughurt. 


Lyx är att odla dessa på stam, så att man kan studera läckerheterna
i ögonhöjd.


2 juli 2011

New Dawn, du är förlåten


Varje vår blir jag så trött på denna ros


som fryser ner, och aldrig täcker min portal. I våras planterade jag därför även två olika kaprifol på var sida.

Det blev lyckat, för de är väldigt vackra ihop.


Jag förstår dock varför jag valde New Dawn. Den är sååå vacker, särskilt ihop med lavendel. Bara den kunde täcka heeela portalen.
Snälla!